Посета на Измир со турска виза онлајн

Од: Тијаша Чатерџи

Ако сакате да го посетите Измир за деловни или туристички цели, ќе мора да аплицирате за турска виза. Ова ќе ви обезбеди дозвола да ја посетите земјата во период од 6 месеци, и за работа и за патување.

Многу пред да се формира градот Измир, постоел античкиот римски град Смирна, кој се наоѓал на егејскиот брег на Анадолија (кој денес го знаеме како денешна Турција). Посетителите денес можат да видат многу остатоци од овој факт во Измир, особено ако го посетиме древниот музеј Агора на отворено (кој е познат и како Измирска Агора или Смирна Агора). Агора грубо може да се преведе на „јавно собиралиште или пазар“, што беше неговата намена уште во грчкиот град.

 Агората на Смирна спаѓа меѓу една од најдобро зачуваните антички агори во денешниот свет, од кои голем дел може да се припише на неверојатниот музеј Агора на отворено на локацијата. Прво изградена од Александар Македонски, таа била повторно изградена нешто подоцна по настанот на земјотресот. Неверојатните колони, структури и сводови ќе ви дадат вечен поглед на тоа како изгледале римските чаршии во тоа време. Но, во Измир има многу повеќе од само остатоците од античкиот град - тука ќе ги најдете спокојните муслимански гробишта Колонади од колони од Коринт и мноштво антички статуи на грчки богови и божици. 

Сепак, главниот проблем со кој се соочуваат повеќето посетители е мамутската задача да одлучат кои атракции да ги посетат и на кој ден - добро, не грижете се повеќе! Во оваа статија ќе ги споделиме со вас сите детали за кои треба да знаете во посета на Измир со турска виза, заедно со врвните атракции кои не смеете да ги пропуштите!

Турска е-виза или Турска виза преку Интернет е електронско овластување за патување или патна дозвола за посета на Турција во период до 90 дена. Владата на Турција препорачува дека меѓународните посетители мора да аплицираат за а Виза за Турција преку Интернет најмалку три дена пред да ја посетите Турција. Странските државјани можат да аплицираат за Апликација за виза за Турција за неколку минути. Процес на апликација за виза за Турција е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.

Кои се некои од најдобрите места за посета во Измир?

Измир

Според она што го споменавме претходно, има толку многу работи што треба да ги видите и направите во градот што ќе треба да го натрупате вашиот план колку што е можно повеќе! Некои од најпопуларните атракции за разгледување што ги посетуваат туристите вклучуваат Саат кула во Измир (Измир Саат Кулеси), Пергамон и Сарди (Сарт).

Саат кула во Измир (Измир Саат Кулеси)

 Историска саат-кула која се наоѓа на плоштадот Конак во срцето на Измир во Турција. Саат-кулата во Измир е дизајнирана од левантинскиот француски архитект Рејмонд Шарл Пер во 1901 година за да ја одбележи 25-годишнината од стапувањето на тронот на Абдулхамид II. Царот ја прослави оваа прилика со изградба на повеќе од 100 саат кули низ сите јавни плоштади во Отоманската империја. Изградена по отомански стил, Саат-кулата Измир е висока 82 стапки и била подарок од Вилхелм II, германски император.

пергамон (пергам)

Прекрасен град кој се наоѓа на врвот на еден рид, Пергамон бил бучен центар во 5 век п.н.е., исполнет со култура, учење и пронајдоци, а процутот продолжил до 14 век од нашата ера. Сè уште ќе најдете остатоци од неколку важни градби, како што се Акропол, Црвената базилика, аквадукти, истакнат медицински центар, стрмен амфитеатар и богата библиотека.

сардис (Сарт)

Совршено еднодневно патување од Кушадаси, предримските антички урнатини што ќе ги најдете во градот Сард, некогаш припаѓал на главниот град на кралството Лидија од 7 до 6 век п.н.е. Она што го знаеме како Сарт денес беше познато низ планетата како најбогат град благодарение на неговите класични антиквитети и легендарните златни резерви што се симнаа од планините Тумул. О, и да не заборавиме, токму тука кралот Крез измислил златници! 

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Е-виза е официјален документ кој ви овозможува да влезете во Турција и да патувате внатре во неа. Е-визата е замена за визите добиени во турските амбасади и пристаништа за влез. Дознајте за нив на Турската еВиза - што е тоа и зошто ви е потребна?.

Зошто ми е потребна виза за Измир?

турска валута

турска валута

Доколку сакате да уживате во многуте различни атракции на Измир, задолжително мора да имате некаква форма на виза како форма на овластување за патување од турската влада, заедно со други потребни документи како што се вашиот пасош, документи поврзани со банка. , потврдени авионски билети, документ за лична карта, даночни документи итн.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Националниот парк Седум езера и природниот парк Абант Лејк станаа две од најпопуларните природни одморалишта во Турција, за туристите кои бараат да се изгубат во величественоста на мајката природа, дознајте за нив на Националниот парк Седум езера и природен парк Абант Езеро.

Кои се различните видови визи за посета на Измир?

Постојат различни видови на визи за посета на Турција, кои го вклучуваат следново:

ТУРИСТ или ДЕЛОВЕН -

а) Туристичка посета

б) Единечен транзит

в) Двоен транзит

г) Деловен состанок / трговија

д) Конференција / Семинар / Состанок

ѓ) Фестивал / Саем / Изложба

е) Спортска активност

ж) Културно уметничка дејност

з) Официјална посета

ѕ) Посетете ја Турската Република Северен Кипар

Како можам да аплицирам за виза за да го посетам Измир?

 За да аплицирате за виза за посета на Измир, прво ќе треба да пополните Апликација за виза за Турција онлајн.

Патниците кои имаат намера да аплицираат за е-виза за Турција мора да ги исполнуваат следните услови:

Валиден пасош за патување

Пасошот на апликантот мора да биде важи најмалку 6 месеци по датумот на поаѓање, тоа е датумот кога ја напуштате Турција.

Исто така, на пасошот треба да има празна страница за да може царинскиот службеник да ви го запечати пасошот.

Важечка лична карта за е-пошта

Апликантот ќе добие eVisa за Турција по е-пошта, затоа е потребен валиден идентификатор на е-пошта за да се пополни формуларот за апликација за виза за Турција.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Илјадници туристи влегуваат во Турција преку нејзините копнени граници, иако најголемиот дел од посетителите пристигнуваат со авион. Бидејќи нацијата е опкружена со 8 други земји, постојат различни можности за копнен пристап за патниците. Дознајте повеќе на Водич за влез во Турција преку нејзините копнени граници.

Начин на плаќање

Од Формулар за апликација за виза за Турција е достапна само онлајн, без еквивалент на хартија, потребна е валидна кредитна/дебитна картичка. Сите плаќања се обработуваат со користење Безбеден PayPal портал за плаќање.

Откако ќе го извршите плаќањето преку Интернет, ќе ви биде испратена виза за Турција преку е-пошта во рок од 24 часа и ќе можете да ја добиете вашата одмор во Измир.

Колку е времето за обработка на турската виза за Турција?

Ако сте аплицирале за еВиза и таа е одобрена, ќе треба да почекате само неколку минути за да ја добиете. А во случај на виза со налепница ќе треба да чекате минимум 15 работни дена од денот на нејзиното поднесување заедно со останатите документи.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Сместен на неверојатниот централен егејски брег на Турција, во западниот дел на Турција, прекрасниот градски град Измир е трет по големина град во Турција. Дознајте повеќе на Мора да ги посетите туристичките атракции во Измир, Турција

Дали треба да земам копија од мојата виза за Турција?

Секогаш се препорачува да се задржи дополнително копија од вашата eVisa со вас, секогаш кога летате во друга земја. Турција Visa Online е директно и електронски поврзана со вашиот пасош.

Колку долго е валидна турската виза онлајн?

Валидноста на вашата виза се однесува на временскиот период за кој ќе можете да влезете во Турција користејќи ја. Освен ако не е поинаку наведено, ќе можете да влезете во Турција во секое време со вашата виза пред нејзиното истекување, и ако не сте го потрошиле максималниот број на влезови доделени за една виза.

Вашата турска виза ќе стапи во сила од датумот на нејзиното издавање. Вашата виза автоматски ќе стане неважечка штом ќе истече нејзиниот рок, без оглед на тоа дали записите се трошат или не. Обично, на Туристичка виза Деловна виза имаат важност до 10 години, со период на престој од 3 месеци или 90 дена во исто време во последните 180 дена, и повеќекратни записи.

Виза за Турција преку Интернет е виза за повеќекратно влегување што дозволува престој до 90 дена. Турција еВиза е важи само за туристички и трговски цели.

Турската виза онлајн е важи 180 дена од датумот на издавање. Периодот на важност на вашата онлајн виза за Турција се разликува од времетраењето на вашиот престој. Додека Турција eVisa важи 180 дена, вашето времетраење не може да надмине 90 дена во рок од 180 дена. Може да влезете во Турција во секое време во рок од 180 дена.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

На странците кои мора да ја посетат Турција на кризна основа им се доделува Турска виза за итни случаи (еВиза за итни случаи), дознајте повеќе на Итна еВиза за посета на Турција 

Може ли да ја продолжам визата?

Не е можно да се продолжи важноста на вашата турска виза. Во случај да ви истече визата, ќе мора да пополните нова апликација, следејќи го истиот процес што го следевте за вашата оригинална апликација за виза.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Оваа електронска виза за Турција се спроведува за да им овозможи на посетителите лесно да ги добијат своите визи преку Интернет. Дознајте повеќе на Турција виза од Индија.

Кои се главните аеродроми во Измир?

аеродром во Измир

Најблискиот аеродром до Измир е Аеродром во Измир Аднан Мендерес (IATA: ADB, ICAO: LTBJ). Тој е единствениот голем аеродром што ги опслужува и градот Измир, како и сите други блиски провинции. Поставен е на оддалеченост од 13.5 km од центарот на градот. Други блиски аеродроми ги вклучуваат аеродромот Самос (SMI) (82.6 км), аеродромот Митилини (MJT) (85 км), аеродромот во Бодрум (BJV) (138.2 км) и аеродромот Кос (KGS) (179.2 км). 

Кои се најдобрите можности за работа во Измир?

Бидејќи Турција се обидува да ја изгради својата врска со другите економии од англиски јазик низ светот, Наставници TEFL (Teaching English as a Foreign Language). се многу барани низ сите делови на земјата и за студенти кои доаѓаат во сите возрасни опсези. Побарувачката е особено висока во економските жаришта како што се Измир, Аланија и Анкара.

Ако сакате да ја посетите Аланија за деловни или туристички цели, ќе мора да аплицирате за турска виза. Ова ќе ви обезбеди дозвола да ја посетите земјата во период од 6 месеци, и за работа и за патување.


Проверете ја вашата подобност за виза за Турција и аплицирајте за е-виза за Турција 72 часа пред вашиот лет. Американски граѓани, Австралиски граѓани, Кинески граѓани, Канадски граѓани, Граѓани од Јужна Африка, Државјани на Мексико, и Емирати (граѓани на ОАЕ), може да аплицира онлајн за електронска виза за Турција. Доколку ви треба каква било помош или ви требаат какви било појаснувања, контактирајте со нас Помошник за виза за Турција за поддршка и водство.