Европска страна на Истанбул

Градот Истанбул има две страни, од кои едната е азиската, а другата европската. Тоа е европската страна на градот која е најпозната меѓу туристите, со повеќето градски атракции лоцирани во овој дел.

Планината Немрут Турција медитеранска убавина, планината Немрут

на Мост Босфор, што го гледа две различни страни на Истанбул со културен микс, всушност може да се гледа како мост што поврзува два различни континенти. Потоа, додека стапнувате на оваа страна на Блискиот Исток, лесно може да ви даде вкус на престој во европска земја покрај брегот на Медитеранот.

Турска е-виза или Турска виза преку Интернет е електронско овластување за патување или патна дозвола за посета на Турција во период до 90 дена. Владата на Турција препорачува дека меѓународните посетители мора да аплицираат за електронска виза за Турција најмалку три дена пред да ја посетите Турција. Странските државјани можат да аплицираат за Турска виза за апликација за неколку минути. Процес на апликација за виза за Турција е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.

Познатото

Сина џамија Сина џамија, Истанбул

Некои од најпознатите атракции од Истанбул се наоѓаат во Европска страна на градот, со познати џамии и чаршии од областа. На Палата Топкапи, сината џамија Аја Софија се главните атракции на регионот, лоцирани на европската страна на градот.

Азиската страна на Истанбул, која се наоѓа од другата страна на мостот Босфор, е порелаксиран и отворен простор со помалку туристички атракции.

на Базилика цистерна, најголемата меѓу стотиците цистерни што се наоѓаат под турскиот град, се наоѓа на само неколку минути од Света Софија. Антички подземен резервоар за вода? Да, така би можело да се нарече! Базиликата пред неколку векови обезбедувала систем за филтрирање на водата за палатата во регионот, а и денес е исполнета со вода одвнатре, иако во намалена количина за јавниот пристап до местото. Цистерната се наоѓа на Сарајбурну, еден од Место на наследство на УНЕСКО во Истанбул, кој се наоѓа на високо ниво на земја над водата, што го дели градот Истанбул од Мраморното Море.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Можеби ќе ве интересира да дознаете повеќе за Истанбул истражување на туристички атракции во Истанбул.

Помалку познато

Музеј Минијатурк Музеј Минијатурк, Истанбул

Градот Истанбул, иако населен од едната страна, е дом на прекрасни отворени паркови, кои исто така во многу случаи делуваат како музеи и места на историски атракции. Парковите се спас на градот што го прави задоволство да се шета по неговите улици без да ве мачи густиот сообраќај и зафатениот живот. Парк Гулхане, што на персиски се преведува како куќа на цвеќиња, е еден од најстарите и пространи историски паркови во градот лоциран на европската страна на Истанбул и е најпознат по отвореното зелено опкружување и историскиот приказ на архитектурата од отоманското време.

Ако сакате да го видите целиот Истанбул одеднаш тогаш Минијатурк, минијатурен парк во Истанбул, е најголемиот минијатурен парк во светот, сместен на брегот на Златниот Рог, воден пат што го дели градот Истанбул. Иако Истанбул е исполнет со разновидност и убавина, но оттука е можно да се собере одеднаш! Паркот нуди мини атракции и од европската и од азиската страна на градот и многу антички структури од времето на Османлиите и Грците, вклучувајќи го и познатиот храм на Артемида, познат и како Храмот на Дијана. Минијатурни фигури и вештачки и природни чуда од Турција би сакале да се држите до зборот леле додека зачудено се шетате низ минијатурниот парк.

Lifeивотот од улиците

Ортакој Ортакој има бројни уметнички галерии и барови

Улиците во Турција се преплавени со кафулиња, а некои се сметаат и за најскапите места на земјата. Ортакој, кој е познат по своите ресторани во близина на пристаништата на траектот, е едно од најпознатите места на европската страна главно по кафулињата и отвореното опкружување.

Ако сакате да бидете сведоци на совршените мали ресторани во Истанбул, Ортакој е местото каде што треба да бидете, кое е најпознато по уметничките галерии и неделните улични пазари. Значи, што би правеле вие ​​како патник на улиците на Истанбул? Па, одењето без планирање би било најдобриот начин за истражување.

Многу повеќе уметност

Музеј Пера Музеј на уметност Пера

Музејот Пера е еден од ваков вид музеј во градот Истанбул, со изложба на керамички и други уметнички дела изложени од стилот на ориентализмот од 19 век што ја прикажува прекрасната историја на Блискиот Исток, со постојана колекција која се движи од ориенталистички слики, плочки од Кутахја и керамика до тегови во Анадолија.

Иако поголемиот дел од музеите и центрите низ градот ја прикажуваат уметноста и архитектурата од отоманското време, Музејот за сликање на националните палати во Истанбул е едно такво место кое има колекција на слики од турски и меѓународни уметници., со повеќе од 200 уметнички дела изложени од колекцијата слики Палатата Долмабахче. Иако можеби не звучи како исклучително забавен патувачки план за посета на историски музеј, но ова место може да биде сè освен досадно, што го прави овој музеј еден од современите начини за истражување на историјата. Внатрешноста на музејот е многу добро дизајнирана во поглед на осветлувањето и внатрешноста што одеднаш може да предизвика интерес за познавање на вековните настани.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Исто така, да научат за Езера и подалеку - чудата на Турција.


Проверете ја вашата подобност за виза за Турција и аплицирајте за е-виза за Турција 72 часа пред вашиот лет. Американски граѓани, Австралиски граѓани Кинески граѓани може да аплицира онлајн за електронска виза за Турција. Доколку ви треба каква било помош или ви требаат какви било појаснувања, контактирајте со нас Помошник за виза за Турција за поддршка и водство.

Ве молиме, аплицирајте за е-виза за Турција 72 часа пред вашиот лет.