Влегување во Турција со Шенген виза

Носителите на Шенген виза можат да поднесат и онлајн апликација за виза за Турција или која било земја што не е членка на ЕУ. Заедно со актуелниот пасош, самата Шенген виза често се поднесува како придружна документација во текот на процедурата за аплицирање.

Што е Шенген виза и кој може да аплицира?

Земја-членка на Шенген на ЕУ ќе им даде на патниците шенген виза. Овие визи ги издава секоја земја-членка на Шенгенскиот договор во согласност со својот единствен сет на национални услови.

Визите се наменети за државјани на трети земји кои сакаат да патуваат накратко или имаат намера да работат, студираат или да останат во ЕУ подолго време. На посетителите исто така им е дозволено да патуваат и да останат без пасош во сите 26 други земји-членки, покрај тоа што им е дозволено да престојуваат или да поминат кратко време во земјата во која аплицирале.

Турска е-виза или Турска виза преку Интернет е електронско овластување за патување или патна дозвола за посета на Турција во период до 90 дена. Владата на Турција препорачува дека меѓународните посетители мора да аплицираат за а Виза за Турција преку Интернет најмалку три дена пред да ја посетите Турција. Странските државјани можат да аплицираат за Апликација за виза за Турција за неколку минути. Процес на апликација за виза за Турција е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.

Каде и како да добиете Шенген виза?

Потенцијалните посетители и граѓани на ЕУ мора прво да одат во амбасадата на нацијата во која сакаат да престојуваат или да ја посетат за да аплицираат за шенген виза. За да добијат валидна Шенген виза, тие мора да ја изберат вистинската виза за нивната ситуација и да се придржуваат до политиките утврдени од соодветната земја.

Шенген визата вообичаено бара доказ за барем едно од следниве пред да биде издадена:

  • Апликантите мора да носат валиден пасош
  • Апликантите мора да имаат доказ за сместување
  • Апликантите мора да имаат важечко патничко осигурување
  • Апликантите мора да бидат финансиски независни или барем да имаат финансиска поддршка додека се во Европа.
  • Апликантите мора да дадат информации за патување понатаму

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Странските посетители што ги исполнуваат условите можат да патуваат во Турција со аплицирање за овластување за електронско патување во Турција или еВиза за Турција, што може да се заврши целосно онлајн за неколку минути. Дознајте повеќе на Барања за онлајн виза за Турција

Националности кои можат да аплицираат за турски визи со валидни Шенген визи

Жителите на повеќето африкански и азиски земји можат да добијат Шенген виза. Пред да влезат во ЕУ, посетителите од овие земји мора да аплицираат за шенген виза; во спротивно, ризикуваат да им биде одбиен приемот во Унијата или да не можат да се качат на лет за Европа.

Откако ќе биде одобрена, визата повремено може да се користи за барање дозвола за патување надвор од Европа. Овластувањата за патување од 54 земји кои имаат активни шенген визи може да се користат како доказ за идентитет кога аплицирате за Турска виза онлајн.

Имателите на шенген визи од земји како Ангола, Боцвана, Камерун, Конго, Египет, Гана, Либија, Либерија, Кенија, Пакистан, Филипини, Сомалија, Танзанија, Виетнам и Зимбабве се само неколку од нациите на оваа листа, кои се имаат право да аплицираат за турска виза преку Интернет.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

На граѓаните на Алжир им е потребна виза за патување во Турција. Алжирските граѓани кои доаѓаат во Турција за туристички и деловни цели можат да аплицираат за повеќекратна виза преку Интернет доколку ги исполнуваат сите услови за подобност. Дознајте повеќе на Турција виза за алжирски државјани

Како да патувате во Турција со Шенген виза?

Освен ако не патувате од земја за која не е потребна виза, потребна е виза за влез во Турција. Турската виза преку Интернет е обично поекономичен метод за да се подготвите за патување. Ова може да се побара целосно онлајн, брзо да се обработи и да се одобри за помалку од еден ден.

Со само неколку услови, аплицирање за а Турска виза онлајн додека поседувањето шенген виза е релативно едноставно. Од посетителите се бараат само препознатливи лични податоци, придружни документи, како што се актуелен пасош и Шенген виза и неколку безбедносни прашања.

Сепак, имајте на ум дека само важечките национални визи може да се користат како доказ за идентитетот. Кога аплицирате за турска виза преку Интернет, визите преку Интернет од други нации не се прифаќаат како прифатлива документација и не можат да се користат на нивно место.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Анкара е сигурно место кое треба да се посети кога патувате во Турција и е многу повеќе од модерен град. Анкара е добро позната по своите музеи и антички локалитети. дознајте за нив на Најдобри работи што треба да се направат во Анкара - главен град на Турција

Список за проверка на визи за Турција за иматели на Шенген виза

За успешно аплицирање за а Турска виза онлајн додека поседувате Шенген виза, ќе треба да прикажете различни документи и предмети за идентификација. Тие се состојат од:

  • Имателите на шенген виза мора да имаат валиден пасош кој има уште најмалку 150 дена пред истекот
  • Имателите на Шенген виза мора да имаат валидни придружни документи како што е нивната Шенген виза.
  • Имателите на Шенген виза мора да имаат функционална и активна адреса за е-пошта за да добиваат онлајн известувања за виза за Турција
  • Имателите на Шенген виза мора да имаат валидна дебитна или кредитна картичка за да ги платат онлајн таксите за виза за Турција

Забелешка: За патниците со шенген визи од клучно значење е да се уверат дека нивните акредитиви за идентификација се сè уште валидни пред да влезат во Турција. Влезот може да биде одбиен на граница ако се користи туристичка виза за Турција за влез во земјата заедно со шенген виза што е истечена.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Турција, како врска меѓу Азија и Европа, се наметнува како поволна зимска дестинација, дознајте повеќе на Зимска посета на Турција

Како да ја посетите Турција без шенген виза?

Ако се од националност што се квалификува за програмата, туристите сè уште можат да ја посетат Турција користејќи е-виза и без шенген виза. Постапката за аплицирање е сосема идентична со онаа за виза за ЕУ.

Меѓутоа, патниците од нациите кои не се подобни за а Турска виза онлајн а кои немаат актуелна шенген или турска виза мора да изберат друга рута. Наместо тоа, тие треба да стапат во контакт со турската амбасада или конзулат во вашата област.

Интригантно е да се патува во Турција. Ги поврзува источниот и западниот свет и им овозможува на посетителите различни искуства. За среќа, земјата им нуди на патниците различни алтернативи за овластување за патување, но поседувањето соодветна виза сè уште е од клучно значење.


Проверете ја вашата подобност за виза за Турција и аплицирајте за е-виза за Турција 72 часа пред вашиот лет. Американски граѓани, Австралиски граѓани, Кинески граѓани, Канадски граѓани, Граѓани од Јужна Африка, Државјани на Мексико, и Емирати (граѓани на ОАЕ), може да аплицира онлајн за електронска виза за Турција. Доколку ви треба каква било помош или ви требаат какви било појаснувања, контактирајте со нас Помошник за виза за Турција за поддршка и водство.