Сценски места за посета во Турција

Можеби многу малку се зборува за Турција надвор од неколку познати градови и места, но земјата е исполнета со многу природни одморалишта и национални паркови, поради што вреди да се посети овој регион само поради неговите природни сценски погледи. 

За неверојатно патувачко искуство во Турција, размислете да ги посетите овие добро познати, но помалку посетени места во земјата, почнувајќи од национални паркови, стари градови до скриени водопади. 

Малите природни чуда на овој регион нудат совршен начин да се доживее слаткото друштво на природата. 

И иако најнеобичните чуда на природата можат да се најдат и на многу други места во светот, за патник кој секогаш е во потрага по невидена страна на некоја земја, овие места се токму она што е потребно за убаво сценско патување во Турција.

Турска е-виза или Турска виза преку Интернет е електронско овластување за патување или патна дозвола за посета на Турција во период до 90 дена. Владата на Турција препорачува дека меѓународните посетители мора да аплицираат за а Виза за Турција преку Интернет најмалку три дена пред да ја посетите Турција. Странските државјани можат да аплицираат за Апликација за виза за Турција за неколку минути. Процес на апликација за виза за Турција е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.

Националниот парк Мунзур

Националниот парк Мунзур Националниот парк Мунзур

Се наоѓа во источна Анадолија, Националниот парк Мунзур е еден од националните паркови со најбиодиверзитет во Турција. Паркот се смета за еден од најфлористичките региони на источна Анадолија.

Жителите на Алеви во овој регион на биодиверзитет живеат во хармонија со природната околина со оглед на нивните религиозни убедувања, додека паркот како дел од екорегионот на листопадни шуми го има својот див свет и живеалиште исто така под заштита на турската влада. 

Паркот, кој се простира на површина од повеќе од четиристотини квадратни километри, е лесно да се стигне од градот Тунџели во источна Анадолија. Тунџели има свои граници кои се протегаат до долината Мунзур и Националниот парк Мунзур. Горната половина на долината Мунзур се смета за еден од најсценските предели во Турција.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Покрај градините, Истанбул има многу повеќе да понуди, дознајте за нив истражување на туристички атракции во Истанбул.

Националниот парк Улудаг

Се наоѓа на југот на провинција Бурса, Националниот парк Улудаг е омилената зимска дестинација на Турција нудејќи патување со дух на зимски спортски авантури. 

Иако општо познат по своите зимски пејзажи, паркот е подеднакво пријатен во лето поради пешачките патеки и местата за кампување. Центарот Улудаг доаѓа со различни опции за скијање, а продавниците во блиската околина ја нудат сета потребна опрема потребна за сезоната. 

Планината Улудаг, што значи Голема планина на англиски, се наоѓа во националниот парк, опкружен со глечерски езера, шуми и алпски ливади, што го прави одлично место за зимско попладне. 

Планината Улудаг има голем број на пешачки патеки кои минуваат низ својата богата флора и густи шуми. На врвот на планината се наоѓаат и голем број глацијални езера.

Седум езера

Седум езера Седум езера

Парк во национален парк, на Националниот парк Седум езера во Турција во провинцијата Болу е нашироко познат по седумте езера формирани во паркот поради лизгање на земјиштето. Оваа живописна локација се наоѓа во Националниот парк Једиголер во Турција и е претежно популарна по својата флора и дивиот свет во регионот. 

Паркот попознат по името Националниот парк Једиголер е познат по своите седум езера формирани од последователни одрони предизвикани од мал планински поток, каде што некои од езерата во паркот дури се извори од подземните потоци на густо пошумената област.

Паркот е одличен начин да се помине одредено време во спокојството на природата, и е претежно место за одмор без гужва. Освен неколку маси за пикник и вода за пиење, ништо друго не е обезбедено во околината на паркот, што го прави природно добар како што природата сака да го претстави. 

Двочасовно патување од најблискиот град Болу, пристигнувањето до паркот е авантура сама по себе, со нерамни патишта и само неколку комерцијални тур-оператори кои се наоѓаат на патеката.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Турција е полна со природни чуда и антички тајни, дознајте повеќе на Езера и подалеку - чудата на Турција.

Град Јалова

Град Јалова Град Јалова

Мал град на азиската страна на земјата, Јалова најдобро може да се стигне преку брза услуга со траект од Истанбул. Градот е вообичаено популарен кај пешачките туристи и локалното население, со многу блиски туристички атракции и локации со историски и природни сценски места. 

Еден од дворците изградени од Ататурк, основачот на модерна Турција, на Замокот Јалова Ататурк е една од старите архитектонски стилови во регионот, при што замокот е претворен во историски куќа музеј.

Освен тоа, други места кои привлекуваат големи туристи се топлите извори на областа Термал во регионот Мармара, сместени на ридската страна на Јалова. Како што сугерира името Термал, местото е познато по своите термални топли извори заедно со многу амами придружен со јавен базен и многу хотели во областа. 

Водопад Манавгат

Водопад Манавгат Водопад Манавгат

Сместено во близина на медитеранскиот крајбрежен град Сиде, кој е најпознатиот класичен град во Турција, водопадите Манавгат се широк водопад создаден од реката Манавгат. Водопадите се шират на широк простор и најдобро може да се гледаат од голема надморска височина. 

Градот Сиде сам по себе е одлично место за истражување на античките урнатини, заедно со модерниот туристички град на местото. Денес, градот е популарна туристичка дестинација во согласност со крајбрежниот проект Анталија, што го прави одлично место за истражување на помалку познатите живописни места во Турција.


Проверете ја вашата подобност за виза за Турција и аплицирајте за е-виза за Турција 72 часа пред вашиот лет. Американски граѓани, Австралиски граѓани, Кинески граѓани, Канадски граѓани, Граѓани од Јужна Африка, Државјани на Мексико, и Емирати (граѓани на ОАЕ), може да аплицира онлајн за електронска виза за Турција. Доколку ви треба каква било помош или ви требаат какви било појаснувања, контактирајте со нас Помошник за виза за Турција за поддршка и водство.