Електронска виза за Турција за граѓаните на САД - Сè што треба да знаете

Историски градби, егзотични плажи, богата култура, воодушевувачки пејзажи и вкусни кујни - Турција никогаш не пропушта да ги воодушеви американските патници. Со оглед на драматичното зголемување на граѓаните на Соединетите Американски Држави кои ја посетуваат Турција неодамна, Министерството за надворешни работи на Република Турција ја воведе програмата еВиза во 2013 година.

Ова им овозможува на американските граѓани да аплицираат за Турција eVisa преку Интернет и да добијат електронска копија, без да мора да го посетат турскиот конзулат или амбасада за да ги поднесат сите документи и да добијат виза. Добивањето турска виза од Соединетите Држави е задолжителен услов за сите граѓани на Соединетите држави кои ја посетуваат земјата на кратко време.

Аплицирајте онлајн за виза за Турција на www.turkey-visa-online.org

Турска виза за државјани на САД – Што треба да знаете за да аплицирате за еВиза

Програмата eVisa им овозможува на граѓаните на Соединетите Американски Држави да аплицираат и да добијат виза по електронски пат. Сепак, пред да аплицирате, еве неколку важни работи што треба да ги имате на ум:

Валидност на Турција еВиза

Турската виза за државјани на САД важи до 90 дена, почнувајќи од денот на влегувањето во земјата. Со визата може да се остане во Турција до 3 месеци, под услов целта на посетата да биде туризам, трговија/деловна или медицинска.

Ако важноста од 90 дена на вашата турска виза истекува во рок од 180 дена од првиот датум за влез, имате право да аплицирате повторно за електронска виза најмалку 180 дена подоцна, почнувајќи од првиот датум на влез. Клучна работа што треба да се има на ум е дека можете да останете во земјата до 3 месеци (90 дена) на секои 180 дена, почнувајќи од датумот на вашето прво влегување.

Во случај да имате намера да останете во Турција подолго време, треба да аплицирате за соодветна виза.

Цел на посета

Турската виза за државјани на САД важи само за туристички или деловни цели. Тоа е краткорочна виза која им овозможува на граѓаните на Соединетите Американски Држави да ја посетат земјата и да останат најмногу 90 дена од датумот на издавање на визата. Ако треба да работите или студирате во Турција или да останете подолго време, електронската виза можеби не е соодветна опција. Во тој случај, ќе треба да аплицирате за редовна виза во најблиската турска комисија или амбасада.

За американските државјани, електронската виза за Турција е а повеќекратна виза.

Турција виза од Соединетите Американски Држави: Услови за аплицирање за еВиза

За да аплицирате за виза за Турција од Соединетите Држави, треба да ги исполнувате следниве услови:

 • Мора да поседувате валиден пасош кој треба да има најмалку 6 месеци важност од датумот кога имате намера да ја посетите земјата
 • Граѓаните на Соединетите Американски Држави кои имаат и пасоши од други националности треба да аплицираат за е-виза за Турција користејќи го истиот пасош со кој имаат намера да патуваат  
 • Треба да наведете валидна адреса за е-пошта каде што ќе ја добивате вашата виза за Турција по електронски пат и други ажурирања
 • Мора да обезбедите придружни документи кои ја потврдуваат вашата цел на патување - туризам, бизнис или трговија. Мора да поднесете изјава дека немате намера да ја посетите земјата за студирање или вработување
 • Потребна ви е и валидна дебитна или кредитна картичка или сметка на PayPal за да ги платите таксите за Турција eVisa  

Информациите што ги давате при пополнување на апликацијата за виза треба да одговараат на информациите достапни на вашиот пасош. На друго место, може да се одбие. Не барате приложување никаков документ во турскиот конзулат или аеродром бидејќи сите податоци електронски се складираат на сметка на вашиот пасош во системот за имиграција на Турција.

Како да аплицирате за виза за Турција?

Аплицирањето за виза за Турција е едноставно и без проблеми за граѓаните на САД. Процесот може да се заврши електронски на www.turkey-visa-online.org за помалку од 10 минути. Еве како да аплицирате за виза за Турција од Соединетите Држави:

 • Прво, треба да пополните едноставен онлајн формулар за апликација што можете да го пополните за помалку од 5 минути. Формуларот за апликација бара од вас да ги пополните вашите лични податоци, вклучувајќи го вашето име, датум на раѓање, адреса на е-пошта, место на раѓање и пол. Исто така, ќе треба да ги дадете сите детали за вашето патување, т.е. сите информации што ја потврдуваат вашата цел на посета. Тие вклучуваат број на вашиот пасош, детали за резервација на хотел, детали за летот итн.
 • Откако ќе ги дадете сите потребни детали, ја избирате брзината на времето за обработка на апликацијата за виза
 • Во третиот чекор, треба да ги прегледате сите информации за да се осигурате дека правилно сте го пополниле формуларот за апликација. Потоа, ќе треба да ги платите потребните такси за вашата турска виза
 • Следно, ќе треба да ги поставите сите придружни документи и да ја поднесете апликацијата за вашата виза за Турција. Проверете дали сите документи што ги скенирате и поднесувате се оригинални и читливи

Можете да аплицирате за турска виза за американски државјани на www.turkey-visa-online.org и штом апликацијата ќе биде одобрена, можете да ја добиете вашата виза електронски преку е-пошта. Постапката е исклучително едноставна за граѓаните на Соединетите Американски Држави - се што ви треба е правилно да ги пополните вашите лични податоци, да имате валиден пасош и адреса на е-пошта и да извршите плаќање преку дебитна или кредитна картичка.

Откако ќе се потврди вашата уплата и ќе се обработи апликацијата, ќе добиете писмо заедно со eVisa на вашата е-пошта. Во ретки случаи, доколку е потребна дополнителна документација, ќе треба да ја поднесете истата пред да биде одобрена апликацијата.

Колку чини турската виза за американските граѓани?

Вообичаено, трошоците за добивање турска виза ќе зависат од видот на визата за која сте аплицирале и од времето на обработка. Постојат различни видови на електронски визи достапни врз основа на вашата цел на посета. Цената на визата исто така ќе варира во зависност од должината на времето што сакате да го поминете во Турција. За да ги дознаете трошоците за турската виза за граѓаните на Соединетите Американски Држави, контактирајте со нас.

Туристички атракции за граѓаните на САД во Турција

За граѓаните на Соединетите Американски Држави, има бројни места на интерес и работи што треба да се прават во Турција. Тие вклучуваат:

 • Ликиски карпести гробници, Фетије
 • Водни тераси во Памуккале, Денизли
 • Турска бања во Џемберлитас Хамами
 • Археолошки локалитет Троја, Чанаккале
 • Цистерни на базиликата во Истанбул
 • Некропола Мира, Демре
 • Портата на Плутон, Денизли Меркез
 • Варовнички формации во Националниот парк Гореме