Аплицирајте за туристичка виза за Турција преку Интернет

Неверојатен олицетворение на антички урнатини, живописна медитеранска клима и енергична земја со живот - Турција е прекрасно место и за љубителите на плажа и за оние кои бараат култура. Понатаму, земјата го отвора патот за профитабилни деловни можности, привлекувајќи трговци и бизнисмени од целиот свет.

Дополнително на задоволството, во Турција има безброј туристички атракции. Од карпестите долини на Кападокија до раскошната палата Топкапи во Истанбул, од крстарење по медитеранскиот брег до истражување на мистичната убавина на Света Софија – има толку многу да се открие и доживее во Турција!.

Меѓутоа, за странските патници кои ја посетуваат земјата, задолжително е да имаат турска туристичка виза. Но, Турција е една од најпопуларните туристички дестинации во светот и добивањето виза може да биде застрашувачки процес. Можеби ќе ви треба да стоите во долга редица со часови за да аплицирате за туристичка виза, а потоа ќе ви требаат недели за да се одобри апликацијата. 

За среќа, сега можете да аплицирате за туристичка виза за Турција преку Интернет и да ја добиете вашата виза по електронски пат, без да мора да го посетите најблискиот турски конзулат. Визата што ќе ја добиете по електронски пат ќе служи како официјална виза за Турција. Научете како да аплицирате за туристичка виза преку Интернет, барања за подобност и време за обработка на визата.

Што е Турција еВиза?

Туристичка виза за Турција Туристичка виза за Турција

Електронската турска виза за Турција, позната и како еВиза, е официјален патен документ кој ви овозможува да ја посетите земјата со единствена цел на туризмот. Програмата eVisa беше започната од турското Министерство за надворешни работи во 2013 година, помагајќи им на странските патници да аплицираат и да добијат туристичка виза по електронски пат. Ја заменува традиционалната виза за печат и налепница, но служи како официјален документ што важи низ целата земја.

Така, патниците сега можат да аплицираат за туристичка виза онлајн за помалку од 30 минути и без да чекаат во долги редици за да поднесат апликација. Тоа е удобен и исплатлив начин за добивање туристичка виза за Турција и посета на земјата за туризам. Можете да го завршите процесот на аплицирање преку Интернет и да ја добиете еВизата за Турција преку е-пошта.

Не треба да поднесувате никаков документ во турскиот конзулат или аеродромот. Електронската виза ќе се смета за валидна на која било точка на влез. Сепак, сите патници треба да имаат валидна виза пред да можат да влезат во земјата. Аплицирајте за турска туристичка виза онлајн на turkey-visa-online.org.

Дали треба да аплицирате за нормална виза или е-виза?

За кој тип на турска туристичка виза треба да аплицирате зависи од голем број фактори.

Ако сте турист или деловен патник кој ја посетува земјата помалку од 90 дена, тогаш треба да аплицирате за туристичка виза преку Интернет. Опцијата за онлајн апликација е достапна на нашата веб-страница. Меѓутоа, ако планирате да студирате или живеете во Турција, да работите со турска организација или да треба да ја посетите земјата подолго време, тогаш мора да аплицирате за виза во најблиската турска амбасада или конзулат.

Значи, дали треба да аплицирате за еВиза или да ја посетите амбасадата за виза ќе зависи од вашата цел на патување.

Платете го надоместокот

Сега треба да ја платите таксата за вашата апликација за виза за Турција. Плаќањето можете да го извршите преку кредитна картичка, дебитна или PayPal. Откако ќе платите такси за вашата такса за официјална Турција за виза, ќе добиете единствен референтен број преку е-пошта.

Предности на аплицирање за туристичка виза за Турција преку Интернет

 • Лесно и без проблеми да аплицирате за туристичка виза за Турција преку нашата веб-страница. Не треба да ја посетите турската амбасада или конзулат за да добиете виза
 • Нема повеќе стоење во долги редици на турски аеродром; нема потреба да ги поднесувате вашите документи на аеродромот. Сите информации поврзани со вашата eVisa автоматски се ажурираат во официјалниот систем и од таму може да се пристапи 
 • Можете лесно да го проверите статусот на вашата eVisa апликација онлајн и исто така да добивате ажурирања за сите важни информации
 • Бидејќи не треба да поднесувате никакви документи во турскиот конзулат или да останете физички присутни, времето потребно за обработка и добивање на визата е значително намалено
 • Процесот на одобрување за вашата туристичка виза за Турција обично трае помалку од 24 часа. Ако апликацијата биде одобрена, ќе добиете е-пошта што вклучува линк за преземање на вашата eVisa
 • Можете безбедно да плаќате онлајн користејќи кредитна картичка, дебитна картичка или PayPal. Нема други трошоци освен трошоците за аплицирање за туристичка виза преку Интернет

Пред да аплицирате за еВиза, од клучно значење е да проверите дали туристите од вашата земја (како што е споменато во пасошот) имаат право да аплицираат за електронска виза или дали ви треба редовна виза со печат и налепници.

Туристичка виза за Турција  

Пред да ја поднесете апликацијата за виза за Турција, проверете дали ги исполнувате следните услови за турска виза за Турција:

 • Треба да припаѓате на земја која дозволува да аплицирате за виза за Турција преку Интернет
 • Мора да бидете квалификуван кандидат за да аплицирате за турска електронска виза; погрижете се да не спаѓате во категоријата исклучоци
 • Мора да имате пасош што е валиден најмалку 60 дена по датумот кога планирате да заминете од Турција  
 • Треба да обезбедите придружни документи кои ја потврдуваат вашата цел на посета и времетраење на престојот во Турција. Тие може да ги вклучуваат вашите авионски билети, хотелски резервации итн.
 • Мора да имате валидна адреса за е-пошта каде што ќе ги добивате сите ажурирања за вашата туристичка виза за Турција, а исто така ќе ја добиете еВизата откако ќе биде одобрена   

Проверете дали ги исполнувате условите за туристичка виза на turkey-visa-online.org.

Како да аплицирате за туристичка виза за Турција?

Доколку ги исполнувате условите за турска виза за Турција, еве ги чекорите за аплицирање за еВиза:

 • На нашата веб-страница, www.turkey-visa-online.org/, можете да аплицирате за eVisa онлајн во рок од неколку минути и да добиете одобрение обично за 24 часа
 • Во горниот десен агол на почетната страница, кликнете на „Примени онлајн“ и ќе бидете пренасочени на екранот каде што можете внимателно да го пополните формуларот за апликација
 • Формуларот за апликација бара да ги наведете вашите лични податоци, како што се полно име, адреса на е-пошта, датум и место на раѓање и пол. Исто така, треба да наведете детали за вашата цел на посета, вклучувајќи детали за летот, резервации за хотели итн. Исто така, мора да го наведете вашиот број на пасош
 • Откако правилно ќе ги пополните сите детали, изберете го претпочитаното време за обработка, прегледајте ја апликацијата и кликнете „Поднеси“
 • Следно, ќе треба да ја платите потребната такса за вашата апликација за туристичка виза за Турција. Прифаќаме плаќања преку дебитна или кредитна картичка
 • Откако ќе се обработи исплатата, официјалниот оддел ќе ја обработи апликацијата и ќе ви испрати одобрение, обично во рок од 24 часа. Доколку е одобрено, ќе ја добиете eVisa преку вашата идентификација на е-пошта 

Најчесто поставувани прашања

П. Колку долго можам да останам во Турција со еВиза?

Валидноста на вашата eVisa и времетраењето на престојот ќе се разликуваат во зависност од земјата во која припаѓате. Во повеќето случаи, визата важи 60 дена. Сепак, патниците од земји како САД можат да останат во Турција до 30 дена. Значи, проверете ги барањата за туристичка виза пред да аплицирате.

П. Колку често можам да ја посетам Турција со валидна туристичка виза?

Во зависност од вашата националност, може да имате право да добиете туристичка виза за Турција со еден или повеќекратен влез.

П. Дали и на малолетниците кои патуваат во Турција им е потребна електронска виза?

Да; секој што патува во Турција, вклучително и деца и доенчиња, бара задолжително добивање виза.

П. Дали можам да ја продолжам важноста на мојата виза?

Не; Туристичката виза за Турција важи до 60 дена и не можете да ја продолжите нејзината важност. За да останете во земјата подолго време, ќе треба да аплицирате за редовна виза во турската амбасада или конзулат.