Посета на Аланија со турска виза преку Интернет

Од: Тијаша Чатерџи

Најпознат по своите живописни плажи, Аланија е град кој е покриен со песочни ленти и нанижан долж соседниот брег. Ако сакате да поминете опуштен одмор во некое егзотично одморалиште, сигурно ќе го најдете најдоброто место во Аланија! Од јуни до август, ова место останува преполно со северноевропски туристи.

Ако не сте голем љубител на песочните брегови, не грижете се, Аланија има многу други атракции и за вас. Високите карпи на пристаништето на полуостровот се древен кварт на замок кој е опкружен со добро сочуван, цврст камен ѕид. Откако ќе слезете покрај пристаништето, ќе наидете на историските остатоци кои преовладуваат до ден-денес, бидејќи се надвиснуваат над заливот во кој се одмораат редици јахти, подготвени да ги одведат посетителите на патување до морето. Најдоброто нешто во врска со Аланија е тоа што се наоѓа на еднодневна оддалеченост од некои од нив Најпознатите туристички места во медитеранската област и антички места, па ако ви е доста од песочните плажи и сте расположени да излезете и да истражувате, нема да имате недостаток на опции со кои ќе се забавувате. 

Сепак, главниот проблем со кој се соочуваат повеќето посетители е мамутската задача да одлучат кои атракции да ги посетат и на кој ден - добро, не грижете се повеќе! Во оваа статија ќе ги споделиме со вас сите детали за кои треба да знаете посета на Аланија со турска виза, заедно со врвните атракции кои не смеете да ги пропуштите!

Турска е-виза или Турска виза преку Интернет е електронско овластување за патување или патна дозвола за посета на Турција во период до 90 дена. Владата на Турција препорачува дека меѓународните посетители мора да аплицираат за а Виза за Турција преку Интернет најмалку три дена пред да ја посетите Турција. Странските државјани можат да аплицираат за Апликација за виза за Турција за неколку минути. Процес на апликација за виза за Турција е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.

Кои се некои од најдобрите места за посета во Аланија?

Замокот Аланија Замокот Аланија

Според она што го споменавме претходно, има толку многу работи што треба да ги видите и направите во градот што ќе треба да го натрупате вашиот план колку што е можно повеќе! Некои од најпопуларните атракции за разгледување што ги посетуваат туристите вклучуваат Замокот Аланија, пристаништето Аланија и Телеферик што води до плажата Клеопатра.

Замокот Аланија

Вековниот антички ѕид кој се протега на околу шест километри, патеката на замокот Аланија се наѕира над модерниот дел на Аланија долу. Откако ќе ги поминете ѕидините, ќе наидете на староградската област, која е веројатно една од најинтересните области во градот за истражување. Датира од класичната ера, овој полуостров некогаш бил миленик на пиратите. Клуб од големо историско значење, утврдувањата биле изградени под грчка власт и тој навистина полетал во својата улога на медитеранско пристаниште во византиската ера.

Старото пристаниште

Покрај пристаништето, ќе ги најдете Црвената кула (Кизилкуле) и Селџушкото бродоградилиште (Терсане), кои се и продолжетоци на замокот Аланија, изграден уште во 13 век. Осумаголната кула висока 30 метри некогаш служела како одбранбена кула уште во времето на Селџуците, а погледот од врвот на кулата гарантирано ќе ви го одземе здивот.

Аланија Телеферик

Ако сакате да го направите најзабавното возење до замокот Аланија, тогаш треба да се качите на жичарницата што го поврзува долниот дел на замокот Ехмедек со плажата Клеопатра. Жичницата сообраќа од 11 до 9 часот секој ден, а ова патување е одлично за да се фати живописен поглед на зајдисонцето меѓу недопрените брегови. Во текот на возењето од 900 метри, ќе видите одличен поглед на шумските карпи кои водат до замокот со мрачна планинска позадина.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Турција eVisa е посебен вид на официјална Турција виза која им овозможува на луѓето да патуваат во Турција, да дознаат за нив на Туристичка виза за Турција.

Зошто ми е потребна виза за Аланија?

турска валута

турска валута

Ако сакате да уживате во многуте различни атракции на Аланија, задолжително мора да имате некаква форма на виза како форма на овластување за патување од турската влада, заедно со други потребни документи како што се вашиот пасош, документи поврзани со банка. , потврдени авионски билети, лична карта, даночни документи итн.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Како турист, ќе ви биде понудена можност да учествувате во безброј турски авантуристички спортови, благодарение на неодамнешните промотивни иницијативи преземени од владата, дознајте за нив на Најдобрите авантуристички спортови во Турција.

Кои се различните видови визи за посета на Аланија?

Постојат различни видови на визи за посета на Турција, кои го вклучуваат следново:

ТУРИСТ или ДЕЛОВЕН -

а) Туристичка посета

б) Единечен транзит

в) Двоен транзит

г) Деловен состанок / трговија

д) Конференција / Семинар / Состанок

ѓ) Фестивал / Саем / Изложба

е) Спортска активност

ж) Културно уметничка дејност

з) Официјална посета

ѕ) Посетете ја Турската Република Северен Кипар

Како можам да аплицирам за виза за да ја посетам Аланија?

Плажа Турција Интернационален фестивал на лале во Истанбул

 За да аплицирате за виза за посета на Аланија, прво ќе треба да пополните Апликација за виза за Турција онлајн.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Патниците кои имаат намера да аплицираат за е-виза за Турција мора да ги исполнуваат следните услови:

Валиден пасош за патување

Пасошот на апликантот мора да биде важи најмалку 6 месеци по датумот на поаѓање, тоа е датумот кога ја напуштате Турција.

Исто така, на пасошот треба да има празна страница за да може царинскиот службеник да ви го запечати пасошот.

Важечка лична карта за е-пошта

Апликантот ќе добие eVisa за Турција по е-пошта, затоа е потребен валиден идентификатор на е-пошта за да се пополни формуларот за апликација за виза за Турција.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Турско борење со масло или Јаг Гуреш е национален спорт на Турција и е еден од најстарите спортови во светот. Дознајте повеќе на Сè што треба да знаете за турското борење со масло.

Начин на плаќање

Од Формулар за апликација за виза за Турција е достапна само онлајн, без еквивалент на хартија, потребна е валидна кредитна/дебитна картичка. Сите плаќања се обработуваат со користење Безбеден PayPal портал за плаќање.

Откако ќе извршите плаќање преку Интернет, ќе ви биде испратена онлајн виза за Турција преку е-пошта во рок од 24 часа и ќе можете да ја добиете вашата одмор во Аланија.

Колку е времето за обработка на турската виза за Турција?

Ако сте аплицирале за еВиза и таа е одобрена, ќе треба да почекате само неколку минути за да ја добиете. А во случај на виза со налепница ќе треба да чекате минимум 15 работни дена од денот на нејзиното поднесување заедно со останатите документи.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Оваа електронска виза за Турција се спроведува за да им овозможи на посетителите лесно да ги добијат своите визи преку Интернет. Дознајте повеќе на Турција виза од Индонезија.

Дали треба да земам копија од мојата виза за Турција?

Секогаш се препорачува да се задржи дополнително копија од вашата eVisa со вас, секогаш кога летате во друга земја. Турција Visa Online е директно и електронски поврзана со вашиот пасош.

Колку долго е валидна турската виза онлајн?

Валидноста на вашата виза се однесува на временскиот период за кој ќе можете да влезете во Турција користејќи ја. Освен ако не е поинаку наведено, ќе можете да влезете во Турција во секое време со вашата виза пред нејзиното истекување, и ако не сте го потрошиле максималниот број на влезови доделени за една виза.

Вашата турска виза ќе стапи во сила од датумот на нејзиното издавање. Вашата виза автоматски ќе стане неважечка штом ќе истече нејзиниот рок, без оглед на тоа дали записите се трошат или не.

Турција Visa Online е повеќекратна виза која овозможува престој до 90 дена. Турција eVisa важи само за туристички и трговски цели.

Турската виза онлајн важи 180 дена од датумот на издавање. Периодот на важност на вашата онлајн виза за Турција се разликува од времетраењето на престојот. Додека Турција eVisa важи 180 дена, вашето времетраење не може да надмине 90 дена во рамките на секои 180 дена. Може да влезете во Турција во секое време во рок од 180 дена.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Турција е полна со природни чуда и антички тајни, дознајте повеќе на Езера и пошироко - Чудата на Турција.

Може ли да ја продолжам визата?

Не е можно да се продолжи важноста на вашата турска виза. Во случај да ви истече визата, ќе мора да пополните нова апликација, следејќи го истиот процес што го следевте за вашата оригинална апликација за виза.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Оваа електронска виза за Турција се спроведува за да им овозможи на посетителите лесно да ги добијат своите визи преку Интернет. Дознајте повеќе на Турција виза од Индија.

Кои се главните аеродроми во Аланија?

Аеродром Газипаша (ГЗП).

Најблискиот аеродром до Аланија е Аеродром Газипаша (ГЗП)., кој е поставен на оддалеченост од 37.7 километри од центарот на градот. Следниот најблизок аеродром е Аеродром Анталија (AYT), која е оддалечена 113.9 километри од Аланија. Потребни се околу 2 часа и 27 минути за да се стигне до аеродромот во Анталија (AYT) од градот Аланија.

Кои се најдобрите можности за работа во Аланија?

Бидејќи Турција се обидува да ја изгради својата врска со другите економии од англиски јазик низ светот, TEFL (настава англиски како странски јазик) наставниците се многу барани низ сите делови на земјата и за ученици кои доаѓаат од сите возрасни групи. Побарувачката е особено висока во економските жаришта како што се Аланија, Измир и Анкара.

Ако сакате да ја посетите Аланија за деловни или туристички цели, ќе мора да аплицирате за турска виза. Ова ќе ви обезбеди дозвола да ја посетите земјата во период од 6 месеци, и за работа и за патување.


Проверете ја вашата подобност за виза за Турција и аплицирајте за е-виза за Турција 72 часа пред вашиот лет. Американски граѓани, Австралиски граѓани, Кинески граѓани, Канадски граѓани, Граѓани од Јужна Африка, Државјани на Мексико, и Емирати (граѓани на ОАЕ), може да аплицира онлајн за електронска виза за Турција. Доколку ви треба каква било помош или ви требаат какви било појаснувања, контактирајте со нас Помошник за виза за Турција за поддршка и водство.