Водич за влез во Турција преку нејзините копнени граници

Илјадници туристи влегуваат во Турција преку нејзините копнени граници, иако најголемиот дел од посетителите пристигнуваат со авион. Бидејќи нацијата е опкружена со 8 други земји, постојат различни можности за копнен пристап за патниците.

Оваа статија испитува каде луѓето кои се упатуваат во Турција по копно би можеле да пристигнат преку патниот граничен контролен пункт за да го олеснат планирањето на патувањето до нацијата. Исто така, ја разгледува процедурата за влез во земјата преку копнена станица и видовите на идентификација што ќе бидат потребни кога ќе пристигнете.

Турска е-виза или Турска виза преку Интернет е електронско овластување за патување или патна дозвола за посета на Турција во период до 90 дена. Владата на Турција препорачува дека меѓународните посетители мора да аплицираат за а Виза за Турција преку Интернет најмалку три дена пред да ја посетите Турција. Странските државјани можат да аплицираат за Апликација за виза за Турција за неколку минути. Процес на апликација за виза за Турција е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.

Кои документи ми се потребни за да ги добијам преку пунктот за контрола на копнената граница во Турција?

Патувањето во Турција преку копно е сосема слично со влегувањето во земјата со друг начин, како што е воден или преку еден од главните меѓународни аеродроми во земјата. Посетителите мора да ги достават соодветните документи за идентификација додека пристигнуваат на едно од неколкуте инспекциски точки на копнениот граничен премин, кои вклучуваат -

 • Пасош кој има важност уште најмалку 6 месеци.
 • Официјална турска виза или еВиза за Турција.

Туристите кои ќе влезат во земјата со свои возила ќе треба да приложат и дополнителни документи. Ова е за да се провери дали автомобилите се увезуваат правилно и дали возачите имаат соодветно овластување да работат на турските патишта. Овие работи го вклучуваат следново -

 • Возачка дозвола од вашата земја на живеење.
 • Документација за регистрација на вашето возило.
 • Патувањето по турските автопати бара соодветно осигурување (вклучувајќи и меѓународна зелена карта).
 • Детали за регистрација на возилото.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

www.turkey-visa-online.org им нуди туристички услуги на своите клиенти. Ние нудиме онлајн портали, управување со слики, складирање документи, конверзија на формат на датотеки и други службени активности во име и според упатствата на клиентот. Дознајте повеќе за Турција eVisa на За нас

Како да влезам во Турција од Грција преку копно?

Посетителите можат да возат или да се шетаат низ две места за патни премини на границата со Грција и Турција за да пристапат до нацијата. И двете се отворени 24 часа на ден и се наоѓаат на североистокот на Грција.

Граничните премини меѓу Грција и Турција го вклучуваат следново -

 • Кастание – Пазаркуле
 • Кипи – Ипсала

Како да влезам во Турција од Бугарија преку копно?

При влез во Турција преку бугарскиот копнеен граничен премин, патниците можат да изберат од 3 алтернативни начини. Тие се наоѓаат во југоисточниот агол на Бугарија и обезбедуваат пристап до нацијата во близина на турскиот град Ердине.

Од витално значење е да се разбере пред да патувате дека само преминот Капитан Андреево е отворен 24 часа на ден. Понатаму, не сите од овие пристапни локации им овозможуваат на луѓето постојано да влегуваат пеш.

Граничните премини меѓу Бугарија и Турција го вклучуваат следново -

 • Андреево – Капкуле Капитан
 • Лесово – Хамзабејли
 • Трново – Азизије Малко

Како да влезам во Турција од Грузија преку копно?

Туристите можат да влезат во Турција од Грузија користејќи еден од трите копнени начини. Сите три контролни пунктови се управувани 3 часа на ден, а посетителите можат пеш да ја преминат границата кај Сарп и Туркгозу.

Граничните премини меѓу Грузија и Турција го вклучуваат следново -

 • Сарп
 • Türkgözü
 • Актас

Како да влезам во Турција од Иран преку копно?

Севкупно, Иран има 2 копнени пристаништа до Турција. И двете се наоѓаат во северозападниот агол на Иран. Само еден од нив (Базарган - Гурбулак) е отворен 24 часа на ден во моментов.

 • Граничните премини меѓу Иран и Турција го вклучуваат следново -
 • Базарган - Гурбулак
 • Серо - Есендере

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Најпознат по своите живописни плажи, Аланија е град кој е покриен со песочни ленти и нанижан долж соседниот брег. Ако сакате да поминете опуштен одмор во некое егзотично одморалиште, сигурно ќе го најдете најдоброто место во Аланија! Од јуни до август, ова место останува преполно со северноевропски туристи. Дознајте повеќе на Посета на Аланија со турска виза преку Интернет

Кои од границите во Турција не се веќе отворени?

Има и други турски копнени граници кои сега се затворени за цивилни туристи и не можат да се искористат како влезни точки. Ова се должи на мешавина на дипломатски и безбедносни размислувања. Како резултат на тоа, овие рути сега не се препорачуваат за патување.

Копнената граница на Турција со Ерменија -

Ерменско-турската граница сега е затворена за пошироката јавност. Не е познато дали и кога ќе биде повторно отворена во моментот на пишувањето.

Копнена граница меѓу Сирија и Турција -

Сириско-турската граница сега е блокирана за цивилни патници поради вооружената војна во земјата. За време на пишувањето, посетителите треба да избегнуваат да патуваат во Турција од Сирија.

Копнената граница меѓу Турција и Ирак -

Копнените граници меѓу Ирак и Турција сега се блокирани поради тековните безбедносни грижи во нацијата. Не се предлага влез во Ирак преку која било од влезните точки на земјата поради оддалечената локација на локациите на граничните премини на земјата.

Турција е огромна и разновидна земја со неколку различни пристапни точки за меѓународните патници поради нејзината единствена локација на раскрсницата на источната и западната цивилизација.

Најзгодниот пристап за подготовка за патување до турскиот граничен премин е да се добие турска еВиза. Корисниците можат да аплицираат онлајн само 24 часа пред поаѓањето и, откако ќе бидат прифатени, можат брзо и едноставно да транзитираат преку турскиот граничен премин на копно, море или аеродром.

Онлајн апликациите за виза сега се достапни за повеќе од 90 земји. Паметен телефон, лаптоп или други електронски уреди може да се користат за пополнување на формуларот за апликација за виза за Турција. Пополнувањето на барањето трае само неколку минути.

Странците можат да ја посетат Турција до 90 дена за туристички или деловни активности со овластена еВиза.

Како да аплицирам за еВиза за Турција?

Странските државјани кои ги исполнуваат условите за е-виза во Турција можат да аплицираат онлајн во 3 чекори -

1. Пополнете ја апликацијата за еВиза за Турција.

2. Прегледајте и потврдете го плаќањето на таксата за виза.

3. Добијте одобрение за виза преку е-пошта.

Апликантите во ниту една фаза не треба да посетуваат турска амбасада. Апликацијата за еВиза за Турција е целосно електронска. Тие ќе добијат е-пошта со нивната доделена виза, која треба да ја испечатат и да ја понесат со себе додека летаат за Турција.

За да влезат во Турција, сите подобни носители на пасоши, вклучително и малолетни лица, мора да аплицираат за еВиза за Турција. Апликацијата за виза на детето може да ја пополнат неговите или нејзините родители или старатели.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Електронското овластување за патување во Турција или еВиза за Турција може да се комплетира целосно онлајн за неколку минути. Дознајте повеќе на Барања за онлајн виза за Турција

Пополнување на апликацијата за е-виза за Турција

Патниците кои ги исполнуваат условите мора да го пополнат формуларот за апликација за турска е-виза со нивните лични податоци и податоци за пасош. Дополнително, апликантот мора да ја наведе својата земја на потекло и очекуваниот датум за влез.

Кога аплицирате за е-виза за Турција, патниците мора да ги дадат следните информации -

 1. Презиме и дадено име
 2. Роденден и локација
 3. Број на пасош
 4. Датум на издавање на пасош и истекување
 5. Адреса за е-пошта
 6. Број на мобилен телефон

Пред да поднесе барање за е-виза за Турција, апликантот мора да одговори и на низа безбедносни прашања и да ја плати таксата за е-виза. Патниците со двојно државјанство мора да ја пополнат апликацијата за е-виза и да патуваат во Турција со истиот пасош.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Отоманската империја се смета за една од најголемите и најдолготрајните династии што некогаш постоеле во светската историја. Отоманскиот император султанот Сулејман Кан (I) бил цврст верник во исламот и љубител на уметноста и архитектурата. Оваа негова љубов е посведочена низ Турција во форма на величествени палати и џамии, дознајте за нив на Историја на Отоманската империја во Турција

Кои се документите потребни за апликација за еВиза за Турција?

Патниците мора да ги имаат следните документи за да аплицираат за виза за Турција преку Интернет -

 • Пасош од нација која се квалификува
 • Адреса за е-пошта
 • Картичка (дебитна или кредитна)

Пасошот на патникот мора да важи најмалку 60 дена по завршувањето на посетата. Странците кои аплицираат за 90-дневна виза мора да имаат пасош со важност најмалку 150 дена. Сите известувања и прифатената виза се испраќаат до апликантите преку е-пошта.

Граѓаните од различни нации имаат право да аплицираат доколку исполнуваат специфични критериуми. Некои патници ќе бараат:

 • Потребна е валидна виза или дозвола за престој од шенген земја, Обединетото Кралство, Соединетите Американски Држави или Ирска.
 • Резервации во хотели
 • Доказ за доволно финансиски средства
 • Билет за повратно патување со овластен превозник

Кој има право да аплицира за турска е-виза?

Турската виза е достапна за туристи и деловни посетители од повеќе од 90 земји. Електронската виза на Турција важи за земјите во Северна Америка, Африка, Азија и Океанија.

Апликантите може да аплицираат за една од следните визи преку Интернет, во зависност од нивната националност -

 • Еднократна виза за 30 дена
 • Повеќекратна виза за 60 дена

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Сместена на прагот на Азија и Европа, Турција е добро поврзана со различни делови од светот и добива глобална публика секоја година. Како турист, ќе ви биде понудена можност да учествувате во безброј авантуристички спортови, благодарение на неодамнешните промотивни иницијативи преземени од владата, дознајте повеќе на Најдобрите авантуристички спортови во Турција


Проверете ја вашата подобност за виза за Турција и аплицирајте за е-виза за Турција 72 часа пред вашиот лет. Американски граѓани, Австралиски граѓани, Кинески граѓани, Канадски граѓани, Граѓани од Јужна Африка, Државјани на Мексико, и Емирати (граѓани на ОАЕ), може да аплицира онлајн за електронска виза за Турција. Доколку ви треба каква било помош или ви требаат какви било појаснувања, контактирајте со нас Помошник за виза за Турција за поддршка и водство.