Туристички водич до најубавите џамии во Турција

Џамиите во Турција се многу повеќе од само сала за молитва. Тие се потпис на богатата култура на местото и остаток од големите империи кои владееле овде. За да го вкусите богатството на Турција, погрижете се да ги посетите џамиите на вашето следно патување.

Од Тијаша Чатерџи

Турција е земја која е неизмерно богата во однос на нејзината историја, култура и наследство, која датира уште од праисториската ера. Секоја улица на оваа земја е исполнета со илјадници години историски настани, хипнотизирачки приказни и енергична култура која беше столбот на многуте империи и династии кои владееле со Турција. Дури и среде метежот на модерниот градски живот, ќе најдете огромен број слоеви на длабока култура и мудрост што ги заработил од стоењето високи илјадници години. 

Големите докази за оваа богата култура се наоѓаат во џамиите во Турција. Многу повеќе од само сала за молитва, џамиите ги чуваат некои од најбогатите антички истории и најдобрата архитектура во тоа време. Со прекрасна естетска привлечност која сигурно ќе остави магија на секој туристи, Турција се здоби со слава како главна туристичка атракција благодарение на овие брилијантни архитектонски парчиња. 

Џамиите додаваат уникатна длабочина и карактер на турскиот хоризонт, кој не може да се најде на ниту едно друго место на Земјата. Со прекрасни минариња и куполи кои се истакнуваат на чистото сино небо, Турција има некои од најголемите и најубавите џамии во светот. Не сте сигурни кои џамии треба да ги додадете во вашата маршрута за патување? Продолжете да ја читате нашата статија за да дознаете повеќе.

Турска е-виза или Турска виза преку Интернет е електронско овластување за патување или патна дозвола за посета на Турција во период до 90 дена. Владата на Турција препорачува дека меѓународните посетители мора да аплицираат за а Виза за Турција преку Интернет најмалку три дена пред да ја посетите Турција. Странските државјани можат да аплицираат за Апликација за виза за Турција за неколку минути. Процес на апликација за виза за Турција е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.

Големата џамија во Бурса

Големата џамија во Бурса Големата џамија во Бурса

Изградена за време на владеењето на Отоманската империја помеѓу 1396 и 1399 година, Големата џамија во Бурса е прекрасно парче од вистинскиот отомански архитектонски стил, под големо влијание на селџучката архитектура. Ќе најдете некои прекрасни прикази на исламска калиграфија кои се натопени на ѕидовите и колоните на џамијата, правејќи ја Големата џамија во Бурса најдоброто место за восхитување на древната исламска калиграфија. Проширена на површина од 5000 квадратни метри, џамијата има уникатна правоаголна структура со 20 куполи и 2 минариња.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Покрај градините, Истанбул има многу повеќе да понуди, дознајте за нив истражување на туристички атракции во Истанбул.

Рустем-паша џамија (Истанбул)

Рустем паша џамија Рустем паша џамија

Рустем-паша џамијата можеби не е најголемото архитектонско дело во однос на најимперијалните џамии во Истанбул, но спектакуларните дизајни на плочките на Изник ​​на оваа џамија можат да ги засрамат сите поголеми проекти. Изградена за време на отоманскиот режим од страна на архитектот Синан, џамијата била финансирана од Рустем Паша, големиот везир на султанот Сулејман I. 

Со сложени цветни и геометриски шари, прекрасните плочки Изник ​​ги украсуваат и внатрешноста и надворешноста на ѕидот. Поради релативно малата големина на џамијата, полесно е да се испита и да се цени убавината на нежното уметничко дело. Поставена над нивото на улицата, џамијата не е лесно видлива за минувачите. Ќе треба да се качите на скалила од улицата, кои ќе ве водат до предната тераса на џамијата.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Процес на апликација за е-виза за Турција преку Интернет

Селимије џамија (Едрене)

Selамија Селимије Selамија Селимије

Една од најголемите џамии во Турција, великодушната структура на џамијата Селимије се протега на пространа земја од околу 28,500 квадратни метри и стои на врвот на ридот. Една од најпознатите знаменитости на хоризонтот во Истанбул, џамијата ја изградил Мимар Синан за време на владеењето на султанот Селим II од Едрене, капачето на џамијата има уникатна карактеристика што може да собере до 6,000 луѓе во огромната сала за молитви. Мимар Синан, најпознатиот архитект на Отоманската империја, ја промовираше џамијата Селимије како негово ремек дело. Џамијата Селимије беше ставена на листата на светското наследство на УНЕСКО во 2011 година.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Европска страна на Истанбул

Мурадие џамија (Маниса)

Мурадије џамија Мурадије џамија

Султанот Мехмед III го презеде владеењето на Отоманската империја во 1595 година, на која претходно беше гувернер, и ја нарача изградбата на џамијата Мурадије во градот Маниса. Следејќи ја традицијата на неговиот татко и дедо, одговорноста за дизајнирање на овој проект му ја препуштил на познатиот архитект Синан. 

Џамијата Мурадије е единствена по тоа што нуди совршена перфузија на висококвалитетна изработка на плочки од Изник ​​која го покрива целиот внатрешен простор на џамијата, прекрасно поплочениот михраб и осветлените витражи на прозорецот му даваат на местото извонредна атмосфера. Кога влегувате во џамијата, одвојте миг да се восхитувате на прекрасната мермерна главна врата, со нејзините детални и величествени резби во дрво.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Туристички водич за возење со балон на топол воздух во Кападокија, Турција

Нова џамија (Истанбул)

Нова џамија Нова џамија

Уште една мамут архитектура што ја изработи отоманското семејство, Новата џамија во Истанбул е една од најголемите и последните креации на оваа династија. Изградбата на џамијата започнала во 1587 година и траела до 1665 година. Џамијата првично била именувана како џамија Валиде Султан, што значи Кралица мајка, со што и оддаде почит на мајката на султанот Мехме III, која дала наредба да се одбележи по повод искачувањето на нејзиниот син на престолот. Големата структура и дизајнот на Новата џамија како огромен комплекс, не само што служи за религиозни цели, туку има и огромно културно значење.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Видови е-визи за Турција

Големата џамија Дивриги и Дарушшифаси (село Дивриги)

Големата џамија Дивриги и Дарушифаси Големата џамија Дивриги и Дарушифаси

Големата џамија Дивриги, која се наоѓа на врвот на едно мало село на рид, е еден од најубавите џамиски комплекси во Турција. Доби статус на светско наследство на УНЕСКО, благодарение на неговата фина уметност. Улу џамијата (големата џамија) и дарушшифаси (болницата) се навраќаат во 1228 година кога со Анадолија владееле одделно селџуко-турските кнежевства пред тие да се здружат за да ја формираат Отоманската империја.

Највпечатлива карактеристика на Големата џамија Дивриги се камените врати. Четирите врати достигнуваат висина до 14 метри и се покриени со сложени геометриски обрасци, цветни мотиви и животински дизајни. Во историјата на исламската архитектура, џамијата со својата брилијантна архитектура е ремек-дело. Откако ќе влезете во џамијата, ќе ве пречека засводена камена плоча, а спокојниот дарушшифаси ентериер намерно се оставени неукрасени, со што се создава драматичен контраст со елаборирани резби на влезот.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Барања за онлајн виза за Турција

Џамијата Сулејманије (Истанбул)

Сулејманије џамија Сулејманије џамија

Уште еден прекрасен мајсторски удар на самиот маестро Мимар Синан, џамијата Сулејманије паѓа меѓу најголемите џамии во Турција. Изградена околу 1550 до 1558 година под наредба на императорот Сулејман, џамијата стои висока на Купола на карпите на Соломоновиот храм. 

Молитвената сала има огромен внатрешен простор со купола кој е обложен со а михраб од Изник ​​плочки, украсени дрвени работи и витражи, овде ќе доживеете спокојство како на ниедно друго место. Сулејман се прогласил себеси за „втор Соломон“, и на тој начин донел наредба да се изгради оваа џамија, која сега стои висока како траен остаток од златното доба на Отоманската империја, под власта на големиот султан Сулејман. 

Џамијата Султанахмет (Истанбул)

Џамија Султанахмет Џамија Султанахмет

Изградена според визијата на Седефкар Мехмет Ага, џамијата Султанахмет е несомнено една од најпознатите џамии во Турција. Вистинско чудо на сложената архитектура, џамијата била изградена помеѓу 1609 и 1616 година. Џамијата секоја година набљудува илјадници меѓународни посетители, кои доаѓаат овде за да се восхитуваат на прекрасната и детална архитектура. 

Најстарата градба која има шест минариња околу неа, џамијата изгради репутација како една од ваков вид во тоа време. Може да се најдат неколку сличности на прекрасната структура со Џамијата Сулејманије и нејзината уникатна употреба на плочки Изник ​​и дава елеганција на џамијата Султанахмет која сè уште е неспоредлива со ниту една друга џамија во Истанбул, до ден-денес!

Џамија Махмуд-бег (село Касаба, Кастамону)

Џамијата Махмуд-бег Џамијата Махмуд-бег

Доколку го најдете сложени резби на внатрешноста на џамијата убава, џамијата Махмуд-бег има многу изненадувања за вас! Изградена околу 1366 година, оваа елегантна џамија се наоѓа во малото селце Касаба, сместено на околу 17 километри од градот Кастамону и е брилијантен пример за убаво дрво обоен ентериер на џамијата во Турција. 

Внатре во џамијата, ќе најдете бројни дрвени тавани, дрвени столбови и дрвена галерија која е украсено врежана со сложени цветни и геометриски обрасци. Иако малку избледени, дизајните и резбите на дрво се добро негувани. Внатрешната дограма е направена без помош на клинци, со користење на Турски Кундекари, метод на испреплетена дрвена спојка. Ако сакате одблиску да ги погледнете муралите врежани на таваните, дозволено е да се качите и на галеријата.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Најдобри работи што треба да се направат во Анкара - главен град на Турција

Кочатепе џамија (Анкара)

Џамија Коцатепе Џамија Коцатепе

Мамут структура која стои високо среде блескавиот градски пејзаж на Анкара во Турција, џамијата Кочатепе била изградена помеѓу 1967 и 1987 година. Големата големина на џиновската структура ја прави видлива од речиси секој агол и агол на градот. Добивајќи ја својата инспирација од џамијата Селимије, џамијата Сехзаде и џамијата Султан Ахмет, оваа прекрасна убавина е беспрекорен спој на Византиска архитектура со неокласична отоманска архитектура.


Проверете ја вашата подобност за виза за Турција и аплицирајте за е-виза за Турција 72 часа пред вашиот лет. Американски граѓани, Австралиски граѓани, Кинески граѓани, Канадски граѓани, Граѓани од Јужна Африка, Државјани на Мексико, и Емирати (граѓани на ОАЕ), може да аплицира онлајн за електронска виза за Турција. Доколку ви треба каква било помош или ви требаат какви било појаснувања, контактирајте со нас Помошник за виза за Турција за поддршка и водство.