Здраво Türkiye - Турција го менува своето име во Türkiye 

Од: Тијаша Чатерџи

Турската влада претпочита Турција отсега да ја нарекувате со нејзиното турско име, Türkiye. За не-Турците, „ü“ звучи како долго „u“ поврзано со „e“, при што целиот изговор на името звучи нешто како „Tewr-kee-yeah“.

Вака Турција се ребрендира на меѓународно ниво: како „Турција“ - не „Турција“ - при што претседателот Ердоган тврди дека овој термин „подобро ја симболизира и ја пренесува културата, цивилизацијата и вредностите на турската нација“.

Минатиот месец, владата ја започна кампањата „Здраво Турција“, што поттикна многумина да заклучат дека Турција станува посвесна за нејзиниот имиџ во светот.

Некои критичари тврдат дека ова е само обид на Турција да се одвои од врските со истоимената птица (врска за која се тврди дека го иритира Ердоган) или од специфични значења на речник. Во Северна Америка, терминот „мисирка“ често се користи за да се опише нешто што е или многу или крајно неуспешно, особено кога се применува на претстава или филм.

Турска е-виза или Турска виза преку Интернет е електронско овластување за патување или патна дозвола за посета на Турција во период до 90 дена. Владата на Турција препорачува дека меѓународните посетители мора да аплицираат за а Виза за Турција преку Интернет најмалку три дена пред да ја посетите Турција. Странските државјани можат да аплицираат за Апликација за виза за Турција за неколку минути. Процес на апликација за виза за Турција е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.

Дали Обединетите нации ја одобрија промената?

Турција, наводно, планира наскоро да го регистрира своето ново име, Türkiye, во Обединетите нации. Сепак, отсуството на турското „ü“ од номиналната латиница може да биде проблем.

Обединетите нации одлучија да го сменат името на Турција од Анкара во Турција, откако глобалната организација го одобри официјалното барање за промена. ОН соопштија дека примиле барање од Анкара претходно оваа недела, а модификацијата била спроведена набргу потоа. Одобрувањето на ОН за промена на името започнува сличен процес на усвојување од страна на други меѓународни агенции и организации.

Минатата година започна процесот за промена на името на државата. Реџеп Таип Ердоган, претседателот на земјата, во изјавата во декември 2021 година рече дека зборот „Турција“ „подобро ја отелотворува и ја пренесува културата, цивилизацијата и вредностите на турската нација“.

Туркије е локалното име, но англиската варијанта „Турција“ стана светско име за земјата.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Покрај градините, Истанбул има многу повеќе да понуди, дознајте за нив истражување на туристички атракции во Истанбул.

Зошто Турција инсистира да се нарекува Турција?

Минатата година, државниот радиодифузен сервис ТРТ изработи студија во која се наведени некои од причините зад ова. Името „Турција“ е избрано откако земјата стекна независност во 1923 година, според документот. „Европејците низ годините ја нарекуваа османлиската држава, а потоа и Туркије со различни имиња. Латинскиот „Туркија“ и почестиот „Турција“ се имињата кои најмногу траат, според истражувањето.

Сепак, имаше дополнителни оправдувања. Турската влада, се чини, беше незадоволна од резултатите од пребарувањето на Google за фразата „Турција“. Големата мисирка која се служи за Денот на благодарноста и Божиќ во некои региони на Северна Америка беше еден од резултатите.

Владата, исто така, се спротивстави на дефиницијата на Речникот на Кембриџ за поимот „мисирка“, кој се дефинира како „се што лошо пропаѓа“ или „глупава или глупава личност“.

Оваа неласкава асоцијација датира со векови, кога „европските колонизатори стапнаа во Северна Америка, налетаа на диви мисирки, птица за која погрешно претпоставуваа дека е слична на бисерката, која е родна во источна Африка и увезена во Европа преку Отоманската империја. “, објави ТРТ.

Птицата на крајот се најде на масите и вечерите на колонизаторите, а врската на птицата со овие прослави остана оттогаш.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Познати турски слатки и задоволства

Која е стратегијата на Турција за справување со промената?

Владата започна значителна акција за ребрендирање, при што фразата „Произведено во Турција“ се појавува на сите извезени стоки. Според Би-Би-Си, владата и во јануари годинава започна туристичка кампања со слоганот „Здраво Турција“.

Сепак, според Би-Би-Си, иако владините лојалисти ја поддржуваат иницијативата, со оглед на економските тешкотии во земјата, таа најде малку корисници надвор од таа група. Тоа може да послужи и како пренасочување додека земјата се подготвува за избори следната година.

Дали има други земји што ги смениле имињата?

Други земји, како Турција, ги сменија имињата за да избегнат колонијални наследства или за да се промовираат.

Холандија, која беше преименувана од Холандија; Македонија, која беше преименувана во Северна Македонија поради политичките прашања со Грција; Иран, кој беше преименуван од Персија во 1935 година; Сиам, кој беше преименуван во Тајланд; и Родезија, која беше преименувана во Зимбабве за да го отфрли своето колонијално минато.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Турција е полна со природни чуда и антички тајни, дознајте повеќе на Езера и подалеку - чудата на Турција.


Проверете ја вашата подобност за виза за Турција и аплицирајте за е-виза за Турција 72 часа пред вашиот лет. Американски граѓани, Австралиски граѓани, Кинески граѓани, Канадски граѓани, Граѓани од Јужна Африка, Државјани на Мексико, и Емирати (граѓани на ОАЕ), може да аплицира онлајн за електронска виза за Турција. Доколку ви треба каква било помош или ви требаат какви било појаснувања, контактирајте со нас Помошник за виза за Турција за поддршка и водство.