Турција, виза онлајн, барања за виза

Турција е една од најфасцинантните дестинации, која нуди блажен спој на неверојатна сценска убавина, егзотичен начин на живот, кулинарски задоволства и незаборавни искуства. Тој е исто така истакнат комерцијален центар, кој нуди профитабилни деловни можности. Не е ни чудо што секоја година земјата привлекува бројни туристи и деловни патници од целиот свет.

Доколку планирате да ја посетите Турција за туристички или деловни цели, Министерството за надворешни работи на Република Турција ви дозволува да аплицирате за виза преку Интернет. Тоа значи дека не треба да се подложите на долгиот и сложен процес на аплицирање за редовна виза за Турција со печат и налепница во најблискиот турски конзулат или амбасада.

Сите квалификувани странски посетители од земји ослободени од виза можат да аплицираат за еВиза. Сепак, овластувањето за електронско патување во Турција или еВиза за Турција е достапно само за патниците кои ја посетуваат земјата за туризам или трговија. Ако сакате да студирате или да работите во странство во Турција, треба да аплицирате за редовна виза.

At www.turkey-visa-online.org, можете да аплицирате за виза за Турција онлајн за помалку од 5 минути. Во повеќето случаи, визата ќе ја добиете електронски на вашата е-пошта во рок од 24-72 часа. Сепак, треба да ги исполните клучните барања за виза за да ја одобрите апликацијата и да го добиете вашиот официјален патен документ

Услови за подобност за добивање е-виза за Турција 

Овде се дискутирани клучните барања за виза за Турција што треба да ги исполните пред да можете да аплицирате онлајн.

Виза за повеќекратен влез и еднократен влез

Имателите на важечки пасоши на подобните земји и територии можат да добијат виза за повеќекратен влез што им овозможува да останат во Турција до 90 дена во рок од 180 дена од важноста на визата. Виза за повеќекратно влегување значи дека можете да влегувате и да ја напуштите земјата повеќе пати за време на важноста на визата - не продолжувајќи 180 дена од датумот на издавање. Не треба повторно да аплицирате за еВиза или регистрација за патување секогаш кога ќе ја посетите.

Од друга страна, еднократната виза за Турција ви овозможува да влезете во земјата само еднаш. Ако сакате повторно да ја посетите Турција, дури и ако е во рамките на важноста на визата, ќе треба да аплицирате за нова виза. Имателите на пасоши од одредени земји, како што се Бангладеш, Индија, Ирак, Авганистан, Непал, Бутан итн., имаат право на еВиза само за еднократно. Оваа условна виза ви овозможува да престојувате во Турција до 30 дена, под услов да ги исполнувате следниве услови:

  • Мора да имате валидна виза или туристичка виза од која било од Шенген земји, Обединетото Кралство, Соединетите Американски Држави или Ирска
  • Мора да имате дозвола за престој од која било од нив Шенген земји, Обединетото Кралство, Соединетите Американски Држави или Ирска

Барања за пасош за да аплицирате за виза за Турција преку Интернет

Еден од примарните барања за виза е - мора да поседувате пасош кој има најмалку 6 месеци важност од датумот кога имате намера да ја посетите земјата. Сепак, постојат одредени барања што треба да ги исполните за да аплицирате за еВиза за Турција:

  • Мора да имате валиден Обични пасош кој е издаден од подобна земја
  • Ако држите ан официјален, Сервисили дипломатија пасош на подобна земја, не можете да аплицирате за онлајн виза за Турција
  • Носители на привремена/за итни случаи пасошите или личните карти исто така не се подобни да аплицираат за еВиза

Запомнете, ако земјата на патниот документ регистрирана во вашата електронска виза не се совпаѓа со вашата националност во пасошот, eVisa ќе стане неважечка.

Дури и ако имате валидна еВиза, не можете да влезете во Турција ако не го носите вашиот пасош што сте го користеле за да аплицирате за виза преку Интернет.

Националност

Кога го пополнувате формуларот за апликација за виза преку Интернет, внимателно изберете ја вашата националност. Ако имате националност на повеќе од една подобна земја, треба да ја изберете земјата како што е наведено во пасошот што имате намера да ја користите за патување.

Валидна емаил адреса

Еден од најважните барања за турска виза е да имате валидна адреса за е-пошта. Ова е задолжително за сите апликанти кои имаат намера да аплицираат за еВиза. Целата комуникација во врска со вашата апликација за виза ќе се врши преку вашата адреса за е-пошта. Кога ќе ја поднесете апликацијата и ќе ја платите таксата онлајн, ќе добиете известување во вашата е-пошта.

Доколку апликацијата биде одобрена, ќе ја добиете eVisa во вашата е-пошта во рок од 24-72 часа. Можете да го покажете ова на влезната точка или да ја испечатите eVisa. Ова е причината зошто е задолжително да имате валидна адреса за е-пошта пред да можете да аплицирате за виза преку Интернет.

Формулар за плаќање преку Интернет

Кога ќе ја пополните апликацијата онлајн, ќе треба да ја платите таксата за обработка на визата онлајн. За ова, ќе треба да имате валидна кредитна или дебитна картичка за да извршите плаќање преку Интернет

Цел на посета

Како што споменавме порано, Турција eVisa е достапна само за патници кои имаат намера да ја посетат земјата за туристички или деловни цели на кратко време. Затоа, за да ги исполнувате условите за виза за Турција, мора да обезбедите доказ за вашата цел на посетата.

Туристите и деловните патници треба да ги обезбедат сите придружни документи за нивните летови за понатамошни/повратни летови, хотелска резервација или посета на следната дестинација.

Согласност и декларација

Откако правилно ќе ја пополните апликацијата за виза и ќе ги обезбедите сите придружни документи, треба да потврдите дека ги исполнувате сите барања за виза споменати погоре. Без ваша согласност и изјава, апликацијата не може да се испрати на обработка.

Завршните зборови

Ако соодветно ги исполнувате сите услови за подобност, може да биде едноставно и практично да ја добиете вашата eVisa пред да пристигнете во Турција. Можете да аплицирате за виза од каде било и во секое време, под услов да имате компјутер и стабилна интернет конекција. Во зависност од брзината на обработка на визата што ќе ја изберете, може да добиете одобрение во рок од 24 дена.

Меѓутоа, турските пасошки власти ги имаат сите права да го ограничат вашиот влез во Турција или да ве депортираат без да наведат какви било причини. Ваквите сценарија може да се појават ако имате претходна криминална историја, ако претставувате финансиски или здравствени ризици за земјата или ако не ги обезбедите сите придружни документи како пасошот за време на влегувањето.